Andere plaatsen & regio's
Oppervlakte 89.000 km²
Toerisme Gemiddeld
Klimaat 10°C tot 18°C

Noord-Portugal

Noord-Portugal, bekend om zijn rijke geschiedenis, weelderige landschappen en de bruisende stad Porto, is de bakermat van de Portugese cultuur en traditie.

Op vakantie? Bekijk nu de beste deals! Bekijk de beste deals
Regio

Over Noord-Portugal

Ontdek een regio waar de groene heuvels en robuuste kustlijnen een adembenemend decor vormen voor avontuur en ontspanning. Hier, waar de Douro rivier doorheen kronkelt, vind je schilderachtige dorpjes en historische steden die rijk zijn aan cultuur en traditie. De lokale keuken, met zijn hartige gerechten en voortreffelijke wijnen, nodigt uit tot culinaire verkenningen. Liefhebbers van de natuur kunnen hun hart ophalen in de weelderige natuurparken, terwijl de oude kastelen en kloosters een fascinerend inzicht bieden in het rijke verleden van de streek. Met een gastvrije bevolking en een scala aan activiteiten, van wandelen tot surfen, is deze bestemming een perfecte mix van ontspanning en avontuur.

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

Praia de Moledo, dicht bij de Spaanse grens, staat bekend om zijn ruige schoonheid en sterke surf.

Het Soares dos Reis Nationaal Museum in Porto herbergt een rijke collectie Portugese kunst, vooral uit de 19e en 20e eeuw.

In 1128 vond de Slag bij São Mamede plaats nabij Guimarães, waarbij Afonso Henriques de macht greep en de basis legde voor de onafhankelijkheid van Portugal.

O Paparico in Porto staat bekend om zijn authentieke Portugese keuken en sfeervolle ambiance, waar traditionele gerechten met een moderne twist worden geserveerd.

Francesinha, een hartige sandwich uit Porto, is geliefd in Noord-Portugal, rijkelijk gevuld met vlees en overgoten met een dikke tomaten-biersaus en gesmolten kaas.

Reizen

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Noord-Portugal is divers en omvat bussen, treinen en trams, voornamelijk geconcentreerd rond grote steden zoals Porto. De treinen worden geëxploiteerd door Comboios de Portugal (CP) en verbinden belangrijke steden en regio’s, terwijl stadsbussen en de historische trams van Porto zorgen voor lokale verbindingen. De metro van Porto, de Metro do Porto, is een licht spoornetwerk dat essentieel is voor dagelijkse pendelaars en toeristen, en biedt een snelle en efficiënte manier om de stad en haar voorsteden te verkennen.

Accommodaties

Accommodaties

Bekijk alle deals
Locatie

Locatie

Gelegen in het bovenste deel van het Iberisch Schiereiland, grenst deze regio aan Spanje in het oosten en de Atlantische Oceaan in het westen. Het gebied staat bekend om zijn rijke geschiedenis, die teruggaat tot de tijd van de Romeinen en Visigoten, en later de vorming van een eigen identiteit tijdens de Reconquista. Het landschap is divers, met ruige kustlijnen, vruchtbare wijngebieden langs de rivier de Douro en bergachtige nationale parken. Dit gebied is ook de geboorteplaats van de natie, waar de eerste koning, Dom Afonso Henriques, in de 12e eeuw de onafhankelijkheid verklaarde.

Activiteiten

Activiteiten

Ontdek de charme van de Douro-vallei met een schilderachtige boottocht langs terrasvormige wijngaarden, proef de beroemde portwijnen direct bij de bron. Wandel door de historische straten van Porto, bewonder de kleurrijke azulejo-tegels en bezoek de iconische Livraria Lello-boekhandel. Avonturiers kunnen zich wagen aan canyoning of kajakken in het nationale park Peneda-Gerês, terwijl de stad Braga uitnodigt tot het verkennen van barokke kerken en tuinen. Voor een unieke ervaring, maak een rit met een historische tram langs de kustlijn en geniet van verse zeevruchten in een lokaal restaurant.

Tip! Ontdek de Dourovallei voor wijnproeverijen en boottochten langs terrasvormige wijngaarden.

Reizen

Reizen in Noord-Portugal

Alle reizen in Noord-Portugal